Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50547 Library:50625 in /home/users/A005450/magentaplayground.be/www.magentaplayground.be/wp-includes/wp-db.php on line 1387
Wat is seizoenspacht? | Landbouwgrond Te KoopLandbouwgrond Te Koop
Menu Filter

Wat is seizoenspacht? Wat is seizoenspacht?

In dit artikel bespreken we de seizoenspacht maar ook het cultuurcontract.

Beide zijn een overeenkomst die minder dan één jaar duurt en waarbij de eigenaar de voorbereidings- en bemestingswerken uitvoert of laat uitvoeren.

Een seizoenspacht heeft betrekking op één landbouwseizoen van maximum één jaar min één dag. Een cultuurcontract slaat op één teelt en wordt vooral gebruikt voor teelten met een korte groeiperiode.

Dit soort pacht kan enkel afgesloten worden tussen twee landbouwers. Dat is dus anders dan bij andere vormen van pacht, die ook tussen een eigenaar die geen landbouwer is, en een landbouwer, kunnen afgesloten worden.

Dus rijst de vraag: wanneer ben ik een landbouwer? Deze definitie wordt in de verschillende wetgevingen anders ingevuld.

Voor wie is seizoenspacht interessant?

Landbouwers die om één of andere reden grond verliezen en dit op korte termijn willen compenseren. Zij gaan op zoek naar gronden die ofwel niet gebruikt worden voor landbouw, of die al jaren voor een bepaalde teelt gebruikt zijn en waar afwisseling welkom is.

Zo kan een seizoenspacht van aardappelen interessant zijn op een akker waar al jaren graan of bieten geteeld werden. De landbouwer reduceert zijn inkomensverlies, de verpachter krijgt er extra en roteert bovendien de gewassen.