Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50547 Library:50625 in /home/users/A005450/magentaplayground.be/www.magentaplayground.be/wp-includes/wp-db.php on line 1387
Wat is de waarde van landbouwgrond in Vlaanderen?Landbouwgrond Te Koop
Menu Filter

Wat is de waarde van landbouwgrond in Vlaanderen? Waarde landbouwgrond in Vlaanderen

Weide

Wat is een stuk akkerland of weide waard? Vraag eens rond en je krijgt 101 antwoorden. Ook op het internet vind je allerlei inschattingen, al of niet op basis van reële verkopen. Een voorbeeld vind je via grondprijs.net . En ook op heel wat fora vind je uiteenlopende prijzen van landbouwgronden.

Voor bouwgronden vind je gemakkelijker een gemiddelde prijs per gemeente, bijvoorbeeld via de officiële statistieken van de federale overheid .

Maar zowel voor bouwgrond als landbouwgrond geldt: de prijs is wat een gek ervoor wil geven. Daarom ben je best voorbereid, als koper en als verkoper.

Wat bepaalt de prijs van landbouwgrond?

  • De landbouwkundige regio waarin hij gelegen is. Via de site van Landbouw en Visserij Vlaanderen vind je de indeling in landbouwstreken in België. Dit geeft al een eerste indicatie van de basisvruchtbaarheid van de grond.
  • De historiek van de grond. Is deze grond steeds voldoende en evenwichtig bemest geweest? Is er voldoende organisch materiaal aanwezig. Om dit te weten te komen, kan je als eigenaar een bodemanalyse laten doen. Dan kan je zwart op wit bewijzen in welke staat de grond zich bevindt.
  • De concrete ligging van de grond. Deze heeft een serieuze impact op de waarde en de bruikbaarheid. Ligt de grond op een helling, dan zal je rekening moeten houden met afspoeling van de toplaag. Ligt hij in de winterbedding van een rivier, dan zal hij weliswaar vruchtbaar zijn door afzettingen, maar is hij ook nat en dus maar een deel van het jaar bewerkbaar.
  • De waarde van de gronden in de buurt, speelt uiteraard ook een rol. Hoeveel heeft men betaald voor gronden die in de afgelopen jaren verkocht zijn in dezelfde straat, blok of gemeente?
  • De drijfveren van de koper. Een groenteteler zal heel andere eisen aan de grond stellen dan een paardenhouder van wie de woning aansluit aan de grond. Een landbouwer die al aansluitende stukken grond liggen heeft, zal meer geïnteresseerd zijn dan een landbouwer die nog geen aansluitend akkerland liggen heeft. En dus zal de prijs waarschijnlijk ook anders zijn. Dit noemt men de subjectieve waarde van de grond.
  • De eventuele beperkingen en surplus van de grond. Zijn er beperkingen in verband met natuur en landschap, of bemesting. Is de grond vrij of verpacht? Zitten er erfdienstbaarheden op, jachtrechten, quota of beheersovereenkomsten? Worden de overeenkomsten mee verkocht en zo ja, is de koper er dan iets mee?

Al deze zaken maken de prijs van de grond. En zorgen er dus ook voor dat de waarde, ook in eenzelfde regio, toch erg kan verschillen. Mensen die veel ervaring hebben met landbouwgronden, kunnen wel goed inschatten wat de richtprijs zou moeten zijn. Ga dus bij hen te rade. Heb je zelf een landbouwgrond te koop? Zet hem dan ook te koop via onze site en wij doen een gratis inschatting van de landbouwgrond.

Meer lezen over de waarde van landbouwgronden? In dit document heeft het Departement Landbouw en Visserij een studie gemaakt van de prijzen in 2011.